Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Πόσο εύκολο είναι;
Από τη δεκαετία του '80 και μετά οι στατιστικές καταγράφουν όλο και περισσότερους τοκετούς από γυναίκες που είναι πάνω από 40, 45 ακόμη και 50 ετών.
Αυτό σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μεταθέτουν το δικαίωμα στη μητρότητα λόγω των αυξημένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.
Πόσο επηρεάζεται όμως η γονιμότητα από την ηλικία και τι πρέπει να προσέξει μία γυναίκα που αποφασίζει να κάνει παιδί μετά τα 40;
Ηλικία και γονιμότητα
Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που υπολογίζεται ότι από την έναρξη της περιόδου φθάνουν τις 300.000 έως 400.000. Η αναπαραγωγική της ικανότητα όμως μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 35 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δυνατότητα σύλληψης και επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40 ετών, φτάνει περίπου στο 10%.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά τα 35. Αν είστε έως 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος μετά από 12 μήνες φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών, πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας. Σε ηλικία άνω των 40 ετών θα πρέπει να δείτε άμεσα τον ειδικό, το αργότερο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Πιθανοί κίνδυνοι
Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40 έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ορισμένες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως:
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Υπερτασική νόσος της κύησης (τοξιναιμία)
-Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
-Καισαρική λόγω υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών
Αυτό το έχετε διαβάσει; Διαβήτης κύησης: Δείτε αν κινδυνεύετε |
Σε ποιες ειδικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε
Σε ότι αφορά τη μέλλουσα μητέρα είναι απαραίτητος ο έλεγχος για τυχόν καρδιολογικά ή νεφρολογικά προβλήματα, καθώς και με για προβλήματα που σχετίζονται με το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.
Σε ότι αφορά το έμβρυο, επιβάλλεται ο προγεννητικός έλεγχος για χρωμοσωμικές (όπως το σύνδρομο Ντάουν) και συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες.
Τέτοιες είναι οι αμνιοπαρακέντηση και υπερηχογράφημα β΄επιπέδου, το οποίο πραγματοποιείται την 21-22η εβδομάδα της κύησης, από ειδικό ιατρό όπου εξετάζονται ανατομικά όλα τα συστήματα του εμβρύου όπως καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, με σκοπό να εντοπισθούν συγγενείς ανωμαλίες, όπως ατρησία του οισοφάγου καρδιακές συγγενείς ανωμαλίες (μετάθεση αγγείων). Το υπερηχογράφημα αυτό συνιστάται σε όλες τις έγκυες ανεξάρτητα της ηλικίας.
Πως μπορείτε να περιορίσετε τους κινδύνους
Όλες οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ειδικά όμως όσες είναι σε προχωρημένη ηλικία πρέπει να είναι περισσότερο συνεπείς στις οδηγίες των γιατρών.
Αυτές περιλαμβάνουν τακτικές ιατρικές επισκέψεις στον γιατρό τους, προσοχή στη διατροφή και τη διατήρηση υγιούς βάρους και φυσικά αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος.
Διαβάστε επίσης:
Από ποια ηλικία και μετά μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης