Έρπης γεννητικών οργάνων: Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον τύπο 2 του ιού του έρπητα.
Μεταδίδεται με την επαφή και οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.
Η μετάδοση μπορεί να γίνει με άμεση δερματική επαφή, κάνοντας σεξ χωρίς προφυλακτικό ή με στοματικό σεξ.
Συμπτώματα
Αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες πάνω στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Στη συνέχεια σπάζουν και προκαλούνται τοπικά έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από πόνο και κνησμό.
Μπορεί να συνοδεύονται από διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων, μια γενική αδιαθεσία και σπανιότερα πυρετό.
Τα έλκη επουλώνονται μετά από δύο εβδομάδες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά τα ίδια κλινικά σημεία.
Οι περισσότεροι ασθενείς μολύνονται από τον ιό χωρίς να το αντιληφθούν γιατί τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν παρουσιάζουν έλκη ή εάν τα παρουσιάσουν είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάτι άλλο.
Συχνά ο ασθενής παρουσιάζει υποτροπές της ασθένειας, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέχρι και 4 έως 5 φορές το χρόνο.
Εγκυμοσύνη και έρπης γεννητικών οργάνων
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργό λοίμωξη στα γεννητικά όργανα κατά την ώρα του τοκετού.
Εάν μια γυναίκα έχει ενεργό λοίμωξη με έρπητα κατά τον τοκετό, συστήνεται να γίνεται καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση και μόλυνση του νεογνού με τον ιό.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με κλινική επισκόπηση των σημείων της νόσου και λήψη δειγμάτων από τις δερματικές βλάβες. Επίσης μπορεί να βρεθούν και αντιγόνα από τον ιό.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό. Υπάρχουν φάρμακα εναντίον του ιού, τα οποία μπορούν μειώσουν τη διάρκεια και τη συχνότητα των εκδηλώσεων και υποτροπών της ασθένειας.
Η καλύτερη πρόληψη σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής είναι η χρήση προφυλακτικού. Εντούτοις η προστασία που δίνουν τα προφυλακτικά δεν είναι απόλυτη. Η περιοχή που πάσχει μπορεί να μην καλύπτεται και έτσι ο ιός να μεταδίδεται στο άλλο άτομο κατά την επαφή.
Εάν ο ένας από τους δύο ερωτικούς συντρόφους παρουσιάζει έρπη γεννητικών οργάνων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι προτιμότερο να μην έχουν ερωτική επαφή όσο υπάρχουν κλινικά σημεία. Επιβάλλεται επίσης να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Παράγοντες που προκαλούν την αναζωπύρωση είναι το παρατεταμένο στρες, η κατάχρηση αλκοόλ, το δυνατό ηλιακό φως (υπεριώδες), καθώς και όλες οι παθήσεις που ελαττώνουν την άμυνα του οργανισμού.
Διαβάστε επίσης:
Κοκκινίλες στα ανδρικά γεννητικά όργανα: Τι μπορεί να σημαίνουν
Μύκητες στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Πώς θα τους αναγνωρίσετε