ΥΓΕΙΑ

Δίδυμη κύηση: Η ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες

Οι έγκυοι που λαμβάνουν στη διάρκεια της κύησης ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα, διπλασιάζουν τις πιθανότητες δίδυμης κύησης.

Δίδυμη κύηση: Η ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες

Ερευνητές του Ινστιτούτου Tornblad στη Lund της Σουηδίας διεξήγαγαν μελέτη ανασκόπησης όλων των ιατρικών αρχείων του Σουηδικού Ληξιαρχείου, από το 1994 και μετά, στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για όλα τα φάρμακα που λάμβαναν οι εγκυμονούσες.

Ανακάλυψαν ότι μεταξύ των 2.569 γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει συμπληρώματα φυλλικού οξέος για την αποφυγή πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, το ποσοστό δίδυμης κύησης ανερχόταν στο 2,8% σε σύγκριση με το 1,5% του γενικού πληθυσμού.

Οι λόγοι για τους οποίους το φυλλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει δίδυμη κύηση είναι άγνωστοι. Ο Δρ. Κάλλεν, ένας από τους κύριους ερευνητές, υποστηρίζει ότι το συμπλήρωμα αυξάνει την πιθανότητα ωορρηξίας ή εμφύτευσης περισσότερων του ενός ωαρίων.

bigstock Newborn twin babies boy and g 85069649

Όπως επισήμανε, εάν το 30% ανά 100.000 γυναίκες λάμβανε φυλλικό οξύ, οι δίδυμες κυήσεις θα αυξάνονταν κατά 225. Πάντως θεωρεί ότι οι βλάβες θα ήταν πολύ περισσότερες από τα οφέλη, καθώς πολλά από αυτά τα νεογνά θα ήταν πρόωρα, ελλιποβαρή και θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης.

Η πρόσληψη φυλλικού οξέος συνιστάται από τους ιατρούς σε όλες τις επίδοξες μητέρες τόσο πριν από την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκειά της, καθώς έχει βρεθεί ότι ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανωμαλιών του νωτιαίου μυελού, όπως η δισχιδής ράχη.

Η ουσία, η οποία περιέχεται στα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, στις ζωικές τροφές και στο μητρικό και αγελαδινό γάλα, συμμετέχει στη διαδικασία ωρίμανσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές, αύξηση του μεγέθους του ήπατος και του σπληνός και πιθανώς συγγενείς ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά μπορώ να πάρω; Πού πάνε μετά τον τοκετό; (Τιμές)

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες στην εγκυμοσύνη