Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και πού οφείλεται
Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους διάσπασης των σακχάρων που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους διάσπασης των σακχάρων που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη, όμως τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ενοχλητικά.
Η έλλειψη λακτάσης, ενός ενζύμου που παράγεται από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, ευθύνεται συνήθως για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Αρκετά άτομα που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα δυσανεξίας.
Όταν υπάρχει έλλειψη λακτάσης, η λακτόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δε διασπάται στο έντερο. Έτσι, εκδηλώνεται το πρήξιμο, το φούσκωμα και η διάρροια.
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο των ετών, να είναι αποτέλεσμα ασθένειας του γαστρεντερικού ή να υπάρχει εκ γενετής.
Δεν υπάρχει επί του παρόντος οριστική θεραπεία για δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς δεν έχουν παρασκευαστεί συμπληρώματα που να ενισχύουν την παραγωγή λακτάσης. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα δυσανεξίας πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Διαβάστε επίσης:
Δυσανεξία στη λακτόζη: Ποια είναι τα συμπτώματα