Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει τον εγκέφαλό μας από τησυρρίκνωση και συνακόλουθα από την άνοια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, πουδημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητήΕσωτερικής Ιατρικής δρα Τζέιμς Ποτάλα, μέτρησαν δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα EPAκαι DHA, στο αίμα 1.111 εθελοντών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικάερωτηματολόγια διατροφής.
Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα, όσοι είχαν τα υψηλότεραεπίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλουκαι τον μεγαλύτερο ιππόκαμπο, το τμήμα που σχετίζεται με τις αναμνήσεις.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα βασικό είδος λίπους, πουυπάρχει κυρίως στα ιχθυέλαια, αλλά και στη σάρκα ψαριών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στουςεθελοντές, αντιστοιχεί σε κέρδος έως και 2 ετών καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.
Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία τα78 χρόνια, οι ερευνητές επανέλαβαν τις μετρήσεις.
Όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα EPA και DHA είχανκατά 0,7% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και κατά 2,7% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, σεσύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα αποθέματα ωμέγα-3λιπαρών οξέων στον οργανισμό επιβραδύνουν κατά 1 έως 2 χρόνια την απώλειανοητικών λειτουργιών που συνοδεύει την ηλικιακή ατροφία του εγκεφάλου», εξήγησεο επικεφαλής της μελέτης.