Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η επόμενη μέρα μετά τη διάγνωση
Οι κλινικές καιεργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση και ο γιατρός σας ανακοίνωσεότι πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας… Το σοκ είναι αναμενόμενο και απόλυταφυσιολογικό, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η επόμενη μέρα είναι μπροστά σας.
Υπάρχουν κάποια βασικάζητήματα, για τα οποία σίγουρα θα αναρωτηθείτε, όπως:
--Να πω στα παιδιά μου ότιέχω σκλήρυνση κατά πλάκας;
Τα παιδιά, σε όποιαηλικία και αν είναι, αμέσως καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει. Τα παιδιάαναζητούν μια ξεκάθαρη εξήγηση, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Δεν προστατεύετετα παιδιά αν τους κρύψετε την αλήθεια. Τα παιδιά ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τιςδύσκολες καταστάσεις, γι αυτό μην τα υπερπροστατεύετε.
Έχουν ανάγκη όμως ναγνωρίζουν ότι ο γονιός τους θα είναι ο ίδιος και θα είναι δίπλα τους,ανεξάρτητα από την εμφάνιση της νόσου. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει σαφέςότι ο γονιός τους δεν κινδυνεύει να πεθάνει από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
-- Πως επηρεάζει η σκλήρυνσηκατά πλάκας τη σεξουαλική ζωή;
Κάθε ασθένεια, είτεσωματική είτε ψυχική, επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία. Και σε αυτή τηνπερίπτωση, κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Λάβετε υπόψη σας τα εξήςσχετικά με τον ψυχολογικό παράγοντα :
-Μοίρασμα συναισθημάτωνμε ειλικρίνεια
-Ευελιξία στη σεξουαλικήέκφραση
Βοήθεια από ψυχοθεραπευτήή ειδικό σεξολόγο για προβλήματα φυσιολογίας.
--Είναι συχνή η κατάθλιψηστη ΣΚΠ;
Η μελαγχολία, η κακήδιάθεση και τελικά η κατάθλιψη είναι συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάποιοςειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη διάγνωση ή όταν υπάρχει επιδείνωση τωνσυμπτωμάτων.
Εκτός όμως από αυτό, περίπουοι μισοί ασθενείς θα βιώσουν την «κλινική κατάθλιψη», η οποία μπορεί να είναιάμεσο αποτέλεσμα των πλακών στον εγκέφαλο, ή παρενέργεια των φαρμάκων. Όποια κιαν είναι η αιτία εμφάνισης της, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με επιτυχία μεφαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη.
--Το άγχος επηρεάζει τηνεξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουνστοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση του στρες ή τους άγχους με την εκδήλωση ήτην επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, το στρες από μόνο του μπορεί να είναιμία επιπλέον νοσογόνος κατάσταση.
Ο Σύλλογος Ατόμων μεσκλήρυνση κατά πλάκας δίνει τις εξής συμβουλές:
Διατηρήστε τιςδραστηριότητές σας.
Διαμορφώστε το χώρο σαςσωστότερα για διαφύλαξη της ενέργειάς σας.
Απλουστεύστε τιςπροτεραιότητές σας.
Μάθετε ασκήσεις χαλάρωσηςκαι αυτοσυγκέντρωσης.
Αφήστε χρόνο γιαδιασκέδαση και δραστηριότητες.
Διατηρήστε το χιούμορσας.
Βάλτε ρεαλιστικούςστόχους και ρεαλιστικές προσωπικές επιδόσεις.
Μάθετε να δεχόσαστε ότιδεν μπορεί να αλλάξει.
Πηγή: Σύλλογος ατόμων μεσκλήρυνση κατά πλάκας