Η αλήθεια & η σοβαρότητα του προσφυγικού μέσα από την παραίτηση του Οδ. Βουδούρη
Η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Οδυσσέα Βουδούρη, παραίτηση που έκανε αποδεκτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, αναδεικνύει το γεγονός ότι το προσφυγικό , αποτελεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό θέμα για την Ελλάδα, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ρεαλισμού αλλά και ευαισθησίας και ότι δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στην ίδια την κυβέρνηση.
Της Νατάσσας Ν.Σπαγαδώρου
Ο κ. Βουδούρης ο οποίος είναι ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων και εξαιρετικά αποτελεσματικός - μην ξεχνάμε ότι έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως πρόεδρος, ενώ έχει ταξιδέψει σε εμπόλεμες περιοχές ως γιατρός χειρουργός- διατύπωσε αλήθειες που πονάνε και που δεν αντέχει ίσως η κυβέρνηση να ακούσει. Επίσης, η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του κ. Βουδούρη, μπορεί να επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
«Το κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, είναι 12.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 15.000» είπε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας, ενώ επέρριψε βαριές καταγγελίες για τους χειρισμούς του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, ο κ. Βουδούρης χαρακτήρισε τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «ακυβέρνητες», ενώ ανέφερε πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να τοποθετεί Διοικητές, στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς, δεν του το έχει εκχωρήσει ο κ. Μουζάλας, με τον οποίο, όπως κατήγγειλε, προσπαθεί να επικοινωνήσει εδώ και δύο μήνες.
Για την ιστορία να πούμε, ότι ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον περασμένο Απρίλιο στην ομώνυμη Γενική Γραμματεία που τότε συστάθηκε με τον νόμο 4375/2016. Ωστόσο έκτοτε δεν έχει επισήμως αναλάβει αρμοδιότητες, εφόσον ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.
Τι λέει ο ΙΣΑ
Από την πλευρά του ο ΙΣΑ, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ο. Βουδούρη, να υποβάλει την παραίτησή του, -ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε δραματικές τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας και προειδοποίησε για δυσμενείς εξελίξεις, σε σχέση με την Τουρκία -δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την ανεύθυνη, ανεπαρκή και επικίνδυνη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».
Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, απεναντίας υπήρξε ανεύθυνη και αποσπασματική διαχείρισή του, τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:
«Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς την ενημέρωση και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε «κατάληψη» χώρων, οι οποίοι παραδόθηκαν στον έλεγχο των ΜΚΟ χωρίς να προηγηθεί υγειονομική πιστοποίησή τους.
Οι εκθέσεις των αρμόδιων Φορέων αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας και την παντελή απουσία του υπουργείου Υγείας και των ελληνικών αρχών. Είναι ανεπίτρεπτο και πρωτοφανές το γεγονός ότι έχει παραδοθεί στις ΜΚΟ η ευθύνη για την ασφάλεια, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων καθώς και για την για την προστασία της Δημόσιας υγείας. Ουσιαστικά δηλαδή οι ΜΚΟ ασκούν την πολιτική του υπουργείου Υγείας και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία και έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς!
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας ,η έλλειψη οργανωμένης υγειονομικής φροντίδας , η έλλειψη βασικών εμβολίων- όπως είναι το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α-, αποδεικνύουν την εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας. Και δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας για τα «Νταχάου των προσφύγων και των μεταναστών» όπως αποδεικνύεται ότι είναι τα Κέντρα Φιλοξενίας.
Η εικόνα αυτή εκθέτει διεθνώς της χώρα μας και υπάρχει κίνδυνος να τη βάλει σε σοβαρούς κινδύνους. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων, σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης που περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση. Το Reuters αναφέρθηκε πριν μερικές ημέρες στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «στη Συρία οι πρόσφυγες πεθαίνουν μία φορά ενώ στην Ελλάδα κάθε ημέρα». Οι New York Times έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Φιλοξενίας καταγγέλλοντας ανεπαρκή σίτιση και ιατρική περίθαλψη, η Daily Mail μίλησε για τις αρρώστιες που θερίζουν τα παιδιά των προσφύγων ενώ ο Observer αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία για παιδική κακοποίηση και χαρακτήρισε τα Κέντρα Φιλοξενίας αποθήκη ψυχών.
Η ανεπαρκής και ανεύθυνη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, εκθέτει τη χώρα μας, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ακυρώνει στην πράξη την εικόνα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός, στο δράμα των ανθρώπων αυτών».
Παρέμβαση Μπασκόζου στον ΠΟΥ - Η Ελλάδα τα κατάφερε παρά την αστάθεια
Εν τω μεταξύ, μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Κοπεγχάγη, στην συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος αναφέρθηκε με ζέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό και στο γεγονός, ότι παρά την οικονομική κρίση της Ελλάδας, η χώρα όπως και το σύστημα υγείας της, τα κατάφεραν τελικά.
Προς το παρόν η «καταιγίδα» φαίνεται να έχει κοπάσει και η Διοίκηση θα πρέπει να περάσει σε μία νέα φάση, υπογράμμισε ο ΓΓ, προσθέτοντας, ότι η προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα τουλάχιστον ενός μέρους των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η εναλλαγή των εποχών θα προτάξει την ανάγκη να επικεντρωθούμε μεταξύ άλλων και στην διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, στον παιδικό εμβολιασμό, στην μητρική φροντίδα, στον έλεγχο των τροφίμων, σε μεθόδους ελέγχου των κουνουπιών.
Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ακόμη στην παρέμβασή του:
«... Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στις απαιτήσεις που έθεσε η απαρχή αυτού του καινοφανούς μεταναστευτικού φαινομένου. Το σύστημα της δημόσιας υγείας της χώρας μας ήταν τότε –και εννοώ με αυτό την Άνοιξη του 2015– σοβαρά υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο, γεγονός που επηρέαζε μοιραία την ικανότητα ανταπόκρισής του.
Παρόλα αυτά όμως και παρά τους περιορισμούς σε ανθρώπινους πόρους και μέσα και παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε ήδη μια ανθρωπιστική κρίση προκαλούμενη από τις παρατεταμένες πολιτικές λιτότητας, η ανταπόκρισή μας πιστεύω ήταν επιτυχημένη. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από την Ελλάδα προερχόμενοι από χώρες αντιμέτωπες με τον πόλεμο και την πείνα, οι οποίοι έχριζαν πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας ή επείγουσας αντιμετώπισης ή/και σε κάποιες περιπτώσεις και νοσηλείας.
Αντιμετωπίσαμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αλληλεγγύη και σεβασμό παρά τις δυσκολίες που προανέφερα. Οι επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τις δομές δημόσιας υγείας βρίσκονταν σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική μας βούληση να δώσουμε αυτήν την μάχη και να κερδίσουμε. Και τα καταφέραμε.
Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο μέσα από το πρίσμα να επιτραπεί η εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων με αποτελεσματικό τρόπο. Φέραμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τα σχέδια μας το κράτος, διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές. Αναπτύξαμε μία ρηξικέλευθα συμμετοχική και δημοκρατική προσέγγιση στην παραγωγή της πολιτικής μας. Και δούλεψε.
Επιπρόσθετα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να ενισχύσουμε το διατεταγμένο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στα νησιά του ανατολικού αιγαίου που υπήρξαν οι πύλες εισόδου των προσφύγων. Προσλάβαμε σχεδόν 140 επαγγελματίες υγείας για ένα μικρό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στα πλαίσια ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, με την χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).
Ένα δεύτερο έργο επίσης χρηματοδοτούμενο από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) υπό το Ταμείο για το Άσυλο, την Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει. Αυτό είναι ένα έργο μεγαλύτερης κλίμακας και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο την δημιουργία μιας ισχυρής υγειονομικής ασπίδας ενάντια σε κάθε απειλή κατά της υγείας του πληθυσμού, είτε αυτή είναι ενδογενής είτε νεοεισερχόμενη. Τα 24,2 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας δώσουν την ευκαιρία να προσλάβουμε 850 άτομα υγειονομικό προσωπικό, να καλύψουμε το κόστος νοσηλείας, τα φάρμακα, τα εμβόλια και άλλες ανάγκες. Εν συντομία, το πρόγραμμα περιέχει:
Α) Οριζόντια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ανοικτές δομές φιλοξενίας σε συνεργασία με τις πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
Β) Ενίσχυση τις ικανότητας ανταπόκρισης του συστήματος δημόσιας υγείας μέσω επιπλέον προσωπικού.
Γ) Προστασία της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και σε συνεχή συνεργασία με τους εταίρους μας, τους διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση, δεδομένων των αλλαγών στο πολιτικό πλαίσιο. Και για τον λόγο αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να παραμείνουμε προετοιμασμένοι, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες υγείας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία που μπορεί να προκύψουν είτε από συνεχιζόμενες είτε από μελλοντικές ροές.
Εν κατακλείδι θα ήθελα να επαναλάβω την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σε αυτήν την στρατηγική, στο σχέδιο δράσης και στην διακήρυξη».
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Η στρατηγική απάντηση στην κρίση, είναι η ΠΦΥ - 250 νέες δομές & 3.200 άτομα στην διετία
Οδυσσέας Βουδούρης: Η Κρήτη, πρότυπο στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος