Πλαφόν - επισχέσεις: έχει θράσος ο υπουργός λένε οι γιατροί
Για θράσος ανείπωτο κάνουν λόγο τώρα οι γιατροί, αναφορικά με την στάση του υπουργού Υγείας να επαναφέρει το πλαφόν συνταγογράφησης με άλλη βέβαια οπτική (αφού θα περιλαμβάνονται ιατρικές ειδικότητες, αριθμός ασθενών και θέματα γεωγραφικά), ο οποίος παρά τις ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων τους, ότι θα προσφύγουν εκ νέου στην Δικαιοσύνη, εκείνος επιμένει στην επαναφορά του μέτρου.
Μάλιστα δεν αποκλείεται σήμερα να κατατεθεί η σχετική τροπολογία κατόπιν συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα, οι γιατροί θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο επικίνδυνο μέτρο, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί και στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας.
Είναι απορίας άξιο δε, την ώρα που υπάρχουν τόσοι ανασφάλιστοι στην χώρα μας και την στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μία ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης να εξακολουθεί να κρατάει την «μεζούρα» και να βλέπει τελείως λογιστικά τα πράγματα, προκειμένου να μην χαλάσει το χατίρι της τρόικας, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.
Επιπλέον το πλαφόν θα λειτουργήσει για ακόμη μία φορά επιβαρυντικά απέναντι στον ασθενή, ο οποίος τα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου, βίωσε την απόλυτη εξαθλίωση στην υγεία και την περίθαλψη ενώ και η συμμετοχή του στα φάρμακα ανήλθε μεσοσταθμικά στο 32%.
Αλλά τι να πει κανείς και για το θέμα των επισχέσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί. Έτερο θράσος και από εκεί εκ μέρους του υπουργού Υγείας, τονίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων των γιατρών, ο οποίος χθες δήλωσε πως "όποιος θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να το κάνει, όποιος δεν θέλει ας μην προχωρήσει".
Όμως οι γιατροί δεν είναι παιδάκια, ψιθυρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων για να μιλάει ο κ. Γεωργιάδης κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι ο ίδιος γνωρίζει καλά, ή θα έπρεπε να γνωρίζει τι ισχύει στις χώρες του ΟΟΣΑ. Όταν ο προυπολογισμός στην κατηγορία αυτή, των κλινικοεργααστηστηριακών γιατρών φθάνει τα 570 εκατ. ευρώ στις χώρες του ΟΟΣΑ, και στην Ελλάδα ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ για το 2014, με τους πρώτους τέσσερις μήνες να έχει ήδη αγγίξει τα 47 εκατ. ευρώ, τότε δεν έχει κανένα λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παραμένει αμετακίνητη. Διότι τότε, θα έχει βάλει το χεράκι της στο να ολοκληρωθεί η πλήρης κατάρρευση του συστήματος: οι γιατροί να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και οι ίδιοι οι ασθενείς να μην προσφεύγουν στις αναγκαίες για αυτούς διαγνωστικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα όταν τελικά θα πάνε, να είναι πολύ αργά για την υγεία τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ίσως και αύριο η τροπολογία για τον πλαφόν στα φάρμακα & τις εξετάσεις
Ο προκλητικός κ. Γεωργιάδης, το πλαφόν και ο δρόμος της κακίας
ΙΣΑ: στηρίζει τις επισχέσεις - προσφεύγει στο ΣτΕ ξανά για τον πλαφόν