ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πραγματικά συμβαίνει και έχουμε τόσες πολλές καισαρικές στην Ελλάδα;

Το θέμα των καισαρικών τομών, έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι έχει ξεφύγει στην κυριολεξία και το πιο παράδοξο γεγονός, είναι ότι οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο και μάλιστα με τη συναίνεση της ίδιας της γυναίκας.

Τι πραγματικά συμβαίνει και έχουμε τόσες πολλές καισαρικές στην Ελλάδα;

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης μείωσης των καισαρικών, καθώς σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, οι καισαρικές έχουν αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσοστό του 83%, η Ελλάδα ανταγωνίζεται με άνεση πλέον την Τουρκία και το πλέον σοβαρό, είναι ότι το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ, δεν επιτρέπει στις εγκυμονούσες να επιλέγουν τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναίτια πρόκληση ή καισαρική στη βάρδια του γιατρού που έχει επιλεγεί.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, κάνει λόγο ξεκάθαρα για μία βολική μέθοδο! Τώρα το ποιους βολεύει αλλά και γιατί οι επεμβάσεις αυτές είναι τόσο αυξημένες, θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, (ΕΜΓΕ) μέσω μελέτης που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια.

Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα που φθάνει σε ποσοστό 57%. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι καισαρικές διαμορφώνονται στο 30%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το αναμενόμενο ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δ. Λουτράδης, Πρόεδρος ΕΜΓΕ, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών ποσοστών των καισαρικών που παρατηρούνται στην χώρα μας είναι η «αμυντική άσκηση ιατρικής», για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό και την αποφυγή αγωγών και μηνύσεων.

'Άλλος λόγος είναι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική, καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, αλλά και η «πίεση» από τους συγγενείς ειδικά για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά.

Μάλιστα ο κ. Λουτράδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν περάσει το 4ωρο, ξεκινά από τους συγγενείς η ανησυχία και η «πίεση» προς την ιατρική ομάδα. Από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους, θα συζητηθούν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (31 Μαΐου - 3 Ιουνίου), που διοργανώνει η ΕΜΓΕ.

Σχετικά με το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Στοχεύοντας στην πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων γυναικολόγων αναφορικά με τις αλματώδεις εξελίξεις στο πεδίο της Μαιευτικής- Γυναικολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε τρία χρόνια, το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, θα μεταφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική Γυναικολογία και στις εξειδικεύσεις της.

Η Επιστημονική Επιτροπή, έχοντας ως κύριο μέλημα την πλήρη ενημέρωση στις αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της Μαιευτικής - Γυναικολογίας αλλά και όλων των υποειδικοτήτων αυτής, έχει φροντίσει για την κατάρτιση ενός προγράμματος, εξαιρετικά υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αποτελείται από Στρογγυλά Τραπέζια, Κλινικά Φροντιστήρια, Ελεύθερες και ηλεκτρονικά Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-Posters), αλλά και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις, Meet the Experts και άλλα.

Οι τέσσερις υποειδικότητες που συμμετέχουν στο Συνέδριο είναι οι παρακάτω: Ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικές κλινικές, Ιατροί ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί και Ειδικευόμενοι.

Οι στόχοι του Συνεδρίου είναι:

  • H ενημέρωση πάνω στα νεότερα δεδομένα της ειδικότητας (κατευθυντήριες οδηγίες, ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις) με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας στην καθημερινή μας πρακτική
  • Η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές
  • Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους σε επίμαχους τομείς
  • Η ευκαιρία βήματος στους νέους γιατρούς της ειδικότητας

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει παρουσίαση των ακολούθων νέων επιστημονικών δεομένων, αναφερόμενα και στις τέσσερις υποειδκότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογίας:

- Νέα μέ θοδος μη επεμβατικού προγενετικού ελέγχου

- Παγώνοντας το χρόνο (η συνδρομή της κρυοσυντήρησης στην εξέλιξη της γονιμότητας)

- Το Λαπαροσκοπικό περιβάλλον και η συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων (αναφορά στην παρουσίαση του κ. M.Canis)

- Η γνώστη του γονιδόματος (αναφορά στην παρουσίαση του κ. St. Antonaraki)

- Έμφαση στην εκπαίδευση

- Πώς μπορείς να γράψεις μία κλινική μελέτη

- Εκπαίδευση ειδικευόμενων και η προσπάθεια consensus των ειδικών της Ευρώπης για ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

- Μείωση της αυξημένης τάσης των καισαρικών τομών στην Ελλάδα (μία πρωτοβουλία της ΕΜΓΕ)

- Π.Ο.Υ. : Ανάλυση της καισαρικής στη χώρα

- Παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους

- Η τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης της ΕΜΓΕ για την μείωση των καισαρικών τομών.

O Πρόεδρος της ΕΜΓΕ δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που για μία ακόμη χρονιά η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Αθήνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν για όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αλλά και να συζητήσουν για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα στους επίμαχους κλάδους».

Διαβάστε επίσης:

Καισαρικές στην Ελλάδα: Μία... βολική μέθοδος - Πάνω από 80% στο ΕΣΥ



Μειωμένα τα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού στην Ελλάδα μετά από καισαρική

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των καισαρικών εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός

Οι πολλές καισαρικές δυσκολεύουν τους φυσικούς τοκετούς