ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ερευνητής Λεωνίδας Ιασεμίδης ρίχνει φως στην επιληψία

Ένα νέο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Λεωνίδα Ιασεμίδη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Λουιζιάνα (LA Tech), θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την έρευνα σε βάθος της επιληψίας, παίρνοντας αδρή χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος για τον σκοπό αυτό.

Ο ερευνητής Λεωνίδας Ιασεμίδης ρίχνει φως στην επιληψία

Το πρόγραμμα «Ερευνώντας και Κατανοώντας τον Εγκέφαλο: Μικρο- & Μακρο-Δυναμική των Δικτύων της Επιληψίας και της Μνήμης» (Probing and Understanding the Brain: Micro and Macro Dynamics of Seizure and Memory Networks) επιλέχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για να χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 12 επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Λουιζιάνα, Αρκάνσας και Αλαμπάμα), θα εξετάσει την προέλευση και τον αντίκτυπο των επιληπτικών κρίσεων. Οι επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν άμεσα περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλούς περισσότερους ανθρώπους έμμεσα, αν ληφθεί υπόψη το περιβάλλον των ασθενών.

Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Ιασεμίδης, «η επιληψία μπορεί να λειτουργήσει ως μοναδικό «παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή προκαλεί διαφορετικά είδη βλάβης, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζει και την έκταση της επιληπτικής κρίσης στον εγκέφαλο».

ΛεωνίδαςΙασεμίδης

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τη μακροχρόνια και σε βάθος καταγραφή και μαθηματική ανάλυση της νευρολογικής δραστηριότητας ανθρώπων και ζώων, προκειμένου να αποκαλύψουν τα αίτια της επιληψίας, καθώς και τις επιπτώσεις της σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αναπτυχθούν ελάχιστα επεμβατικοί εμφυτεύσιμοι αισθητήρες για την παρακολούθηση του εγκεφάλου πριν, κατά την διάρκεια και αρκετούς μήνες μετά από τα περιστατικά της επιληψίας. Οι ερευνητές θα συσχετίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων με αυτές που παρατηρούνται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κρίσεων.

Θα χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία τεχνικών, όπως η ηλεκτροεγκεφαλογραφική και ηλεκτροχημική καταγραφή, η οπτική απεικόνιση και η μη επεμβατική μαγνητοεγκεφαλογραφική απεικόνιση, η οποία θα παράσχει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, το νέο πρόγραμμα θα προωθήσει την έρευνα στο πεδίο της επιληψίας και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μοναδικών βάσεων δεδομένων για ανθρώπους και ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα στα μυστήρια του εγκεφάλου αποτελεί πλέον επιστημονική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και το 2013 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στο Λευκό Οίκο τη φιλόδοξη πρωτοβουλία BRAIN για την χρηματοδότηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο Λεωνίδας Ιασεμίδης αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 1982 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική το 1991. Σήμερα, εκτός από καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Λουιζιάνα, καθώς επίσης διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Μηχανικής & Επιστήμης της Αποκατάστασης (CBERS) και του Εργαστηρίου Δυναμικής Εγκεφάλου του ίδιου πανεπιστημίου, διδάσκει επίσης στα Τμήματα Νευρολογίας των Ιατρικών Σχολών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Θεωρείται αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός στην μελέτη του επιληπτικού εγκεφάλου, ιδίως όσον αφορά την πρόβλεψη των μελλοντικών κρίσεων, ένα πεδίο στο οποίο έχει συνεργαστεί με γνωστές αμερικανικές κλινικές (Μάγιο, Κλίβελαντ) και με νευρολογικά Ινστιτούτα. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει συνιδρυτής δύο εταιρειών πάνω στον έλεγχο της επιληψίας, ενώ κατέχει και αρκετές σχετικές τεχνολογικές πατέντες.

Στο νέο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και ο επίσης ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Βλάχος, επίκουρος καθηγητής μαθηματικών και στατιστικής του LA Tech και συνεργάτης του Λεωνίδα Ιασεμίδη.

Διαβάστε επίσης:

Λεωνίδας Ιασεμίδης: Ο επιστήμονας που φιλοδοξεί να «δαμάσει» την επιληψία