Το Brexit, η ασταθής Ευρώπη και ο Ελληνικός αναγκαστικός δρόμος για επενδύσεις στην υγεία
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (brexit) όπως έχει γράψει από την αρχή το onMed, δημιουργεί ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με συνέπειες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Φυσικά είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις- καθώς οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο περίπου χρόνια- ωστόσο όπως έχουν ήδη τονίσει αρκετοί καθηγητές οικονομικών και οικονομικών της υγείας, φαίνεται ότι οι τομείς που θα πληγούν ιδιαίτερα, είναι η έρευνα το εμπόριο και η φαρμακοβιομηχανία.
Ήδη, η πτώση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και η διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης σε σχέση με τα Γερμανικά, αυξάνουν την αβεβαιότητα, την ώρα που η εύθραυστη ελληνική οικονομία παρουσιάζει μικτές τάσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα αντανακλούν αφενός την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην αγορά η συμφωνία για την εκταμίευση της 1ης δόσης του 3ου προγράμματος προσαρμογής, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, και αφετέρου την ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Παράλληλα με τις παραπάνω μικτές τάσεις που διαμορφώνονται, η σχεδόν αναπόφευκτη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και στον τουρισμό στην Ελλάδα.
Αν και εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε μία ευάλωτη οικονομία και επιχειρηματικότητα η οποία έχει χτυπηθεί από αλλεπάλληλα Μνημόνια τα τελευταία έξι χρόνια και από δραματική ύφεση, σε μία εξαιρετικά εύθραστη αγορά εργασίας, με ένα μεγάλο κομμάτι νέου ανθρώπινου δυναμικού, είτε να είναι χωρίς εργασία, είτε να μεταναστεύει, αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα, είναι οι επενδύσεις. Επενδύσεις που μπορούν να δώσουν πνοή στην Ελλάδα και να γυρίσουν για πάντα σελίδα αφήνοντας πίσω και μακριά την σκληρή μνημονιακή εποχή που σάρωσε τα πάντα.
Η αρχή για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μπορεί να γίνει με δράσεις όπως η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η εφαρμογή ενός σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με βασικούς άξονες την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, την αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής οικονομίας και την εστίαση σε παραγωγικούς τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας και της υγείας ο οποίος έχει πληγεί βαθειά από την ύφεση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανόρθωση της πληγωμένης επιχειρηματικότητας και να σηκώσει και πάλι την σημαία της Ελλάδας ψηλά. Όμως υπάρχει δυστοκία μεγάλη από την κυβέρνηση ακόμη και για τα πιο απλά και προφανή. Δυστοκία για την ανάληψη βασικών δράσεων όπως η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την φαρμακοβιομηχανία αλλά και ενός επίσης αποτελεσματικού σχεδίου για τον Ιατρικό Τουρισμό. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης στο 1ο Συνέδριο για τον καρκίνο, είχε τονίσει πως η Ελλάδα στον ιατρικό τουρισμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πως ακόμη και η Τουρκία, έχει μόνιμο υφυπουργό Ιατρικού Τουρισμού. Αυτά τα ακούει κανείς;
Διαβάστε ακόμη
Πατούλης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία & ο ιατρικός τουρισμός, άξονες για την ανάπτυξη της χώρας