ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PNAS: Εξίσου επιζήμια με την παχυσαρκία η μοναξιά

Ακόμη μία μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο των φίλων τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ατόμων.

PNAS: Εξίσου επιζήμια με την παχυσαρκία η μοναξιά

Στον αντίποδα, αποδεικνύεται ότι η μοναξιά είναι τόσο επιζήμια για την υγεία όσο η παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 εθελοντές, ηλικίας 12 έως 85 ετών, αξιολογώντας την κοινωνική δικτύωσή τους με βάση έναν δείκτη ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον αριθμό και τη φύση των κοινωνικών δεσμών.

Συγκεκριμένα, αν είναι ρομαντικές σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, θρησκευτικές ή σχετίζονται με τη συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, όσο χαμηλότερη βαθμολογία επιτύγχαναν οι εθελοντές στον δείκτη της κοινωνικής δικτύωσης τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Πρόκειται για μία ουσία που αποτελεί δείκτη της γενικής φλεγμονής στο σώμα.

Τα άτομα αυτά, παράλληλα, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι τα δεδομένα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγιζαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα και η κατάθλιψη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το να διδάσκουμε στους εφήβους πώς να χτίζουν γερές φιλικές σχέσεις νωρίς στη ζωή, είναι εξίσου σημαντικό για τη μελλοντική υγεία τους με το να τους διδάσκουμε να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται συστηματικά», εξηγεί η επικεφαλής και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δρ Καθλίν Μιούλαν Χάρις.

«Η συσχέτιση της μοναξιάς με βλάβες στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη στους ηλικιωμένους, αλλά είναι η πρώτη φορά που αξιολογείται στην εφηβεία – την ηλικία που αρχίζουμε να καλλιεργούμε τις κοινωνικές σχέσεις», συμπληρώνει.