Η μόρφωση βοηθά στην ανάρρωση μετά από χτύπημα στο κεφάλι
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μόρφωση είναι ευεργετική για τη «συντήρηση» του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μόρφωση είναι ευεργετική για τη «συντήρηση» του εγκεφάλου.
Το διάβασμα, υποστηρίζουν, αποτελεί μια κοινωνική και πνευματική πρόκληση για το μυαλό μας. Παράλληλα, η μάθηση και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων βοηθά σε αυτό που ονομάζουν «γνωστικό απόθεμα».
Τώρα, πιστεύουν ότι αυτό το απόθεμα συμβάλλει σημαντικά και στη διαδικασία ανάρρωσης έπειτα από σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Η νέα μελέτη από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δείχνει ότι η μόρφωση προλαμβάνει τη νοητική κατάπτωση, όπως αυτή που παρατηρείται σε περιστατικά άνοιας. Οι διαδικασίες που αφορούν στη μάθηση βοηθούν ώστε ο εγκέφαλος να διατηρήσει την πλαστικότητά του, δηλαδή την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση.
Στην περίπτωση ήπιας ή σοβαρής κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, η πλαστικότητα επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακτήσει τη λειτουργικότητά του και να περιορίσει τις επακόλουθες βλάβες.
Μελετώντας για ένα χρόνο 769 ασθενείς που νοσηλεύονταν έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν την εξέλιξη του τραυματισμού σε σχέση με την προηγούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση. Διαπίστωσαν ότι οι 214 από αυτούς, ποσοστό 27%, κατάφεραν να αναρρώσουν πλήρως, χωρίς να αντιμετωπίσουν επακόλουθη αναπηρία.
Από το ποσοστό αυτό, το 9,7% είχε λάβει 12ετή εκπαίδευση, το 30,8% φοίτησε και σπούδασε για 12-15 χρόνια, ενώ το 39,2% είχε λάβει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, με συνολική φοίτηση πάνω από 16 χρόνια.
Οι ερευνητές τονίζουν βέβαια ότι υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του ασθενούς έπειτα από τον τραυματισμό, όπως τα προσωπικά κίνητρα, η πειθαρχία και το κοινωνικό/οικονομικό στάτους.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.