Εμβόλια χωρίς βελόνες: η επανάσταση της νανοτεχνολογίας
Στο επόμενο βήμα των εμβολίων προχωρά η επιστήμη με αργά αλλά σταθερά βήματα, μία εποχή κατά την οποία όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρχουν βελόνες.
Ηδη, οι νέες ανακαλύψεις στην νανοτεχνολογία, οδηγούν στην ανάπτυξη νανοεπιθέματος που μπορεί να χορηγείανώδυνα το εμβόλιο της γρίπης.
Το επίθεμα έχει χιλιάδες μικροπροεξοχές επικαλυμμένεςμε εμβόλιο, που διαπερνούν τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος με γρήγορηαπελευθέρωση όταν έρθουν σε επαφή με την υγρασία στο δέρμα.
Οι μικροπροεξοχές, ενώ μπορούν να μεταφέρουν τοφάρμακο στο δέρμα δεν πηγαίνουν αρκετά βαθιά ώστε να φτάσουν τους υποδοχείςπόνου και δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν πάλι σε ψυγείο.
Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή, δοκιμάζεται ήδηεπί του παρόντος σε ποντικούς μόνο, αλλά οι έρευνες φαίνονται υποσχόμενες, μεποσοστό επιτυχίας 90%. Όταν εγκριθεί σε προκλινικό επίπεδο το Nanopatch θαπροχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και αν διατηρηθεί το ποσοστόεπιτυχίας του 90% θα είναι διαθέσιμο στο κοινό εντός 5 ετών ή νωρίτερα.
Η τεχνολογία δεν σταματά μόνο με το εμβόλιο γρίπης. Η χρήση του Nanopatch θαμπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε άλλα είδη αγωγής, για παθήσεις όπως ο διαβήτης,που χρειάζεται ινσουλίνη, φλεγμονώδεις νόσους που χρειάζονται ενέσειςστεροειδών και τον υποσιτισμό. Πραγματοποιείται επίσης έρευνα χρησιμοποιώνταςτη νανοτεχνολογία για τα εμβόλια της ελονοσίας και της φυματίωσης.