Πότε πρέπει να πετάμε ένα προϊόν ομορφιάς
Θα πρέπει τα καλλυντικά να έχουν ημερομηνία λήξης όπως το γάλα; Πώς αλλιώς θα γνωρίζουμε πότε είναι ασφαλή για χρήση;
Θα πρέπει τα καλλυντικά να έχουν ημερομηνία λήξης όπως το γάλα; Πώς αλλιώς θα γνωρίζουμε πότε είναι ασφαλή για χρήση;
Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία λήξης είναι απαραίτητη, καθώς πολλά προϊόντα ομορφιάς είναι φυτικά και δεν περιέχουν συντηρητικά. Από την άλλη, ορισμένα προϊόντα περιέχουν τεράστιες ποσότητες χημικών που μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του.
Οι εταιρείες δημιουργούν όλο και πιο σύνθετα προϊόντα με συνδυαστική δράση, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, τα συστατικά που περιέχουν δύο διαφορετικά προϊόντα ίσως δεν είναι καλό να αναμειγνύονται.
Για παράδειγμα το βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide) που χρησιμοποιείται ώστε να προλαμβάνονται τα σπυράκια μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η δράση του όμως εξουδετερώνει τις αντιμικροβιακές ουσίες άλλων προϊόντων.
Συστατικά όπως τα εκχυλίσματα φυτών και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, η ρετινόλη και η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη και το φως του ήλιου. Οι ειδικοί τονίζουν πως και η συσκευασία του προϊόντος παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, οι κρέμες ματιών συχνά αναπτύσσουν βακτήρια επειδή συσκευάζονται σε γυάλινα βαζάκια.
Ακόμη και ο δείκτης οξύτητας pH μπορεί να καθορίσει εάν δύο προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν. Εάν ο δείκτης σε ένα προϊόν είναι πολύ υψηλός και σε ένα άλλο πολύ χαμηλός, πιθανότατα το ένα θα εξουδετερώνει τα συστατικά του άλλου.
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα είναι τα συστατικά ενός προϊόντος ομορφιάς, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής τους. Με εξαίρεση το αντηλιακό, το οποίο θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν, σε πολλά καλλυντικά δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης.
Ασχέτως της ημερομηνίας λήξης, ένα προϊόν διατηρείται για περισσότερο καιρό σε δροσερό μέρος. Έτσι, το μπάνιο κρίνεται ακατάλληλο λόγω της ζέστης, της υγρασίας και του νερού. Επίσης, η εφαρμογή των προϊόντων με το χέρι ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ η μείξη με το νερό προσελκύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Οι βασικές ενδείξεις ότι το προϊόν είναι ακατάλληλο για χρήση είναι η αλλαγή στη σύσταση, ο αποχρωματισμός και η έντονη μυρωδιά.