ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πλήκτρο επαναφοράς» για το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού

Ερευνητές στηνΙαπωνία δημιούργησαν φάρμακα που επαναφέρουν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμούώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το τζετ λαγκ και τα προβλήματα πουεπιφέρει η πολύωρη εργασία σε βάρδιες.

«Πλήκτρο επαναφοράς» για το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού

Ερευνητές στηνΙαπωνία δημιούργησαν φάρμακα που επαναφέρουν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμούώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το τζετ λαγκ και τα προβλήματα πουεπιφέρει η πολύωρη εργασία σε βάρδιες.

Η ομάδα από τοΠανεπιστήμιο του Κιότο κατάφερε να ανακαλύψει το «πλήκτρο επαναφοράς» τουεγκεφάλου, το οποίο λειτουργεί όπως το reset τουυπολογιστή.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και αποκαλύπτει ότι αυτό το «πλήκτρο»μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσαρμόζεται το ρολόι σε διαφορετικές ζώνεςώρας μέσα στην ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με άρθροτου BBC, οι Ιάπωνεςαναζητούσαν για καιρό μια θεραπεία για την αντιμετώπιση του τζετ λαγκ.

Στον εγκέφαλουπάρχει ένα κύριο ρολόι, το οποίο κρατά τις λειτουργίες του σώματοςσυγχρονισμένες με το περιβάλλον. Αυτό το ρολόι μάς κάνει να αισθανόμαστε νύστατο βράδυ.

Άτομα πουεργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες ή έχουν κάνει υπερατλαντικό ταξίδιαντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και έντονης πείνας λόγω της απορύθμισης τουρολογιού με σημεία αναφοράς την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Το εσωτερικό μας ρολόιχρησιμοποιεί το φως ώστε να έχει αίσθηση του χρόνου, όμως προσαρμόζεται δύσκολαστις μεγάλες αλλαγές.

Όταν αλλάζουμεζώνη ώρας, χρειάζεται μία ολόκληρη μέρα ώστε ο οργανισμός να προσαρμοστεί στανέα δεδομένα. Για μια πτήση από το Λονδίνο μέχρι το Πεκίνο μπορεί να χρειαστείέως και μία εβδομάδα ώστε το ρολόι να προσαρμοστεί πλήρως.

Οι Ιάπωνες ανακάλυψαντον τρόπο να «δαμάσουν» το εσωτερικό ρολόι ώστε να είναι πιο ευέλικτο.

Αυτή η λειτουργίατου οργανισμού ρυθμίζεται από 10.000 κύτταρα στον εγκέφαλο, τα οποίασυνεργάζονται ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του προγραμματισμού της ώρας.

Οι επιστήμονεςδιαπίστωσαν πως μπορούν να επέμβουν στους υποδοχείς βαζοπρεσσίνης, οι οποίοιαποτελούν τα «αυτιά» του κυττάρου και του επιτρέπουν να επικοινωνεί με ταυπόλοιπα κύτταρα όταν υπάρχει απορύθμιση του εσωτερικού ρολογιού.

Μελετήθηκαν ποντίκιαστα οποία είχαν αφαιρεθεί οι υποδοχείς· τα ποντίκια αυτά μπορούσαν ναπροσαρμόζονται εύκολα στην αλλαγή ώρας με απόκλιση 8 ωρών, ενώ τα φυσιολογικάποντίκια χρειάζονταν 6 ημέρες για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δουν την ίδια επίδραση ότανχρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο φάρμακο στα φυσιολογικά ποντίκια.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Μελέτες υποδεικνύουν ότι το χρόνιοτζετ λαγκ και η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνουπέρτασης, παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών.»

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η βαζοπρεσσίνη είναι το κλειδί στη ρύθμισητου εσωτερικού ρολογιού.»