ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα γραπτά μηνύματα δημιουργούν πρόβλημα ύπνου στους νέους

Αφήστε κάτω τοκινητό τηλέφωνο για χάρη του ύπνου!

Τα γραπτά μηνύματα δημιουργούν πρόβλημα ύπνου στους νέους

Αφήστε κάτω τοκινητό τηλέφωνο για χάρη του ύπνου!

Μια μικρή μελέτηπου πραγματοποιήθηκε από το Washington and Lee University παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ των γραπτών μηνυμάτων και της κακής ποιότηταςύπνου. Η μελέτη αφορούσε σε πρωτοετείς φοιτητές κολεγίου.

Τα ευρήματα της μελέτηςδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology of Popular Media Culture και βασίζονταισε ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από 83 πρωτοετείς φοιτητές. Οι ερευνητέςρώτησαν τους νέους πόσα μηνύματα στέλνουν και λαμβάνουν καθημερινά, καθώς και τιπροβλήματα αντιμετωπίζουν σε επίπεδο ύπνου, ευεξίας, ακαδημαϊκής επίδοσης καικοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι ερευνητέςδιαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ήταν τα γραπτά μηνύματα τόσο χειρότερη ήταν καιη ποιότητα του ύπνου. Παράλληλα, εντόπισαν συσχετισμό μεταξύ των μηνυμάτων καιτης ψυχολογικής κατάστασης των νέων, αν και αυτό εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό απότα επίπεδα του στρες που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές.

Είναι αρκετοί οιλόγοι που εξηγούν τα ευρήματα. Για παράδειγμα, ο ήχος της ειδοποίησης για τογραπτό μήνυμα μπορεί να μας ξυπνήσει την ώρα που κοιμόμαστε. Παράλληλα, μπορείνα αισθανθούμε πίεση να απαντήσουμε άμεσα ασχέτως της ώρας.

Τον τελευταίοκαιρό, το λεγόμενο sleep-texting (όταν δηλαδή στέλνουμε μηνύματα μέσα στηνύχτα, διακόπτοντας τον ύπνο μας) είναι η νέα τάση στις διαταραχές του ύπνου.