ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν τον τρόπο ελέγχου της πείνας!

Οι επιστήμονεςανακάλυψαν τον τρόπο να ελέγχουν το αίσθημα της πείνας στον εγκέφαλο με τηβοήθεια λέιζερ.

Ανακάλυψαν τον τρόπο ελέγχου της πείνας!

Οι επιστήμονεςανακάλυψαν τον τρόπο να ελέγχουν το αίσθημα της πείνας στον εγκέφαλο με τηβοήθεια λέιζερ.

Πρόκειται για μιαπολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της ΒόρειαςΚαρολίνας. Οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση που είχαν τα ποντίκια στηνακτίνα του λέιζερ. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν τροποποιηθεί ώστε ναανταποκρίνονται στο φως.

Εντοπίζοντας τακύτταρα που αποστέλλουν τα μηνύματα για την πείνα από και προς τον εγκέφαλο, οιεπιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τους αντίστοιχους νευρώνες. Όταν συνέβαινεαυτό, τα ποντίκια έφταναν σε «παροξυσμό», τρώγοντας ακατάπαυστα. Όταν όμως οινευρώνες ήταν ανενεργοί, τα ποντίκια απέρριπταν επιδεικτικά την τροφή τους,ακόμη κι αν είχαν αρκετή ώρα να φάνε.

«Αυτό ήταν το κομμάτιπου μας έλειπε από το παζλ», δήλωσε ο ερευνητής Seth Blackshaw. «Δεν είχαμε προβλέψει ότι υπάρχει αυτό το είδος κυττάρων στον εγκέφαλο.»

Επικεφαλής της έρευναςήταν οι Joshua Jennings και Garret Stuber.

Ορισμένα από τακύτταρα του εγκεφάλου των ποντικιών είχαν τροποποιηθεί ώστε μια ομάδα νευρώνωννα ανταποκρίνεται στο φως.

Στρέφοντας τηνακτίνα του λέιζερ προς αυτούς τους νευρώνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τακύτταρα είτε ενεργοποιούνταν είτε παρέμεναν αδρανή.

Ορισμένοι από τουςνευρώνες αποστέλλουν μηνύματα απευθείας στον πλάγιο υποθάλαμο του εγκεφάλου, τοσημείο που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και λαμβάνει ή στέλνει μηνύματα απόκαι προς το στομάχι.

Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, οι επιστήμονεςανακάλυψαν ότι τα ποντίκια έτρωγαν ασταμάτητα όταν είχαν ενεργοποιηθεί οινευρώνες. Αυτό συνέβαινε επειδή δεν μπορούσαν να αντιληφθούν εάν πεινούν ή όχι,με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τρώνε.

Τα ευρήματα της μελέτηςοδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι νευρώνες στον πλάγιο υποθάλαμο του εγκεφάλουρυθμίζουν στα ποντίκια, και πιθανόν στους ανθρώπους, το αίσθημα του κορεσμού.

Η νέα ανακάλυψημπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς και γιατί οι άνθρωποιεκδηλώνουν διατροφικές διαταραχές. Έτσι, θα μπορέσουν να βρουναποτελεσματικότερες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους.

Τα ευρήματα της μελέτηςδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.