ΜΥΣΥΦΑ: «μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς
Μία πρώτη νίκη με ερωτηματικά ωστόσο, πέτυχαν οι φαρμακοποιοί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα φεύγει δίνοντας το πράσινο φως ώστε τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να παραμείνουν στα φαρμακεία αλλά μόνο για τρεις μήνες.
Σε αυτό κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, την Τρίτη το μεσημέρι, όπου τα ΜΥΣΥΦΑ θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στα φαρμακεία με παράλληλη απελευθέρωση της τιμής τους προς τα κάτω, μέσα από το δελτίο τιμών.
Καταργείται δηλαδή, ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Με την λογική αυτή, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα ετοιμάσει ειδική αναφορά για να πιστοποιεί κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός το διάστημα αυτό των τριών μηνών. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε η κυβέρνηση μέσα από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης είναι πιθανόν να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, που σημαίνει διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από Σούπερ Μάρκετ.
Η πρόταση για τρίμηνη παράταση ανήκει στην κυβέρνηση, ως αντεπιχείρημα προκειμένου να μην ξεκινήσει πλήρης διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Σ/Μ.Ένα άλλο αίτημα που έχει πάρει παράταση επίσης, αποτελεί η μείωση του ποσοστού κέρδους στο15%, και θα εξετασθεί το καλοκαίρι, ζήτημα όμως που προβληματίζει εντονότατα τους φαρμακοποιούς καθώς εκτιμούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.
Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δηλαδή το να παρέχονται άδειες και σε μη φαρμακοποιούς) , ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι κακώς άνοιξε αυτό το θέμα καθώς δεν θα έπρεπε να υφίσταται, βεβαίως όταν έχεις απέναντί σου την τρόικα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, και φυσικά μπορεί να ανοίξει ξανά το καλοκαίρι το θέμα αυτό. Είναι πιθανό ωστόσο, να υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τα συστεγαζόμενα φαρμακεία.
Πάντως η απόφαση των δανειστών για τα ΜΥΣΥΦΑ θα λέγαμε ότι αντιμετωπίζεται μάλλον μουδιασμένα από το σύνολο του κλάδου καθώς το διάστημα των τριών μηνών δεν είναι σε καμία περίπτωση μεγάλο για να αντιληφθεί κάποιος εάν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε μία αγορά.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ το Σάββατο 22 Μαρτίου, και στο τι θα αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί, για το μέλλον τους, Ο κ. Θεοδοσιάδης έχει καλέσει από την Δευτέρα τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις και διαβάζοντας κάποιος πίσω από τις λέξεις, διακρίνει κάθε άλλο παρά συμβιβασμό και αποδοχή της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ ίσως έχει αξία αλλά και σημειολογία, να πούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμη την λίστα με τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα – εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 500- την οποία θα παραδώσει στο υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις και με τους κατόχους των αδειών των εν λόγω σκευασμάτων. Πάντως ο κ. Λιντζέρης είναι ξεκάθαρος όταν αναφέρεται στην συγκεκριμένη λίστα που καταρτίζεται:«η λίστα αυτή εκπονείται καθαρά και μόνο για πρακτικούς λόγους και δεν σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο κάποια από τα σκευάσματα αυτά θα περάσουν στα Σούπερ Μάρκετ. Η θέση του ΕΟΦ είναι ξεκάθαρη: όλα τα φάρμακα ακόμη και τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται από τα φαρμακεία» αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
Διαβάστε ακόμη:
Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής Χατζηδάκη - Τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ
Οι φαρμακοποιοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους στον «επίλογο» της τρόικας
Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία - αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο
Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών
Σκληρό πόκερ μεταξύ τρόικας & κυβέρνησης για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ
Ικανοποίηση Θεοδοσιάδη για την συμμετοχή κατά 100% στην απεργία
Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών
Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα
Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει
Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι
Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί
Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ
Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup
Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων
Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχω