Ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων; Τι δηλώνει επιστήμονας της NASA (βίντεο)
Ισχύει τελικά ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων, δηλαδή η θεωρία ότι μπορούμε να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα αρκεί να μην παραμείνει κάτω για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα;
Ο Μηχανικός της NASA, Μαρκ Ρόμπερ, βάζει τον κανόνα στο μικροσκόπιο.
Ο Ρόμπερ περιφέρεται σε ένα πάρκο προσφέροντας στους περαστικούς ένα δωρεάν μπισκότο. Όλοι μοιάζουν αρχικά πρόθυμοι να πάρουν το κέρασμα, υπάρχει όμως μια παγίδα στο πείραμα: Το μπισκότο πρέπει πρώτα να πέσει στο έδαφος για πέντε δευτερόλεπτα. Όπως είναι φυσικό, ορισμένοι αρνούνται να φάνε το μπισκότο, άλλοι όμως δεν διστάζουν να το γευτούν.
Ποιοι έχουν δίκιο τελικά;
{youtube}aMck-GEk9N0{/youtube}
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι στην πραγματικότητα ο «κανόνας υγρασίας και επιφάνειας των 30 δευτερολέπτων». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα επίπεδα υγρασίας σε ένα τρόφιμο αλλά και το είδος της επιφάνειας με το οποίο έρχεται σε επαφή καθορίζουν κατά πόσο είναι ασφαλές προς κατανάλωση.
Όταν πέφτει φαγητό στο πάτωμα ή στο έδαφος, τα βακτήρια «σπεύδουν» να προσκολληθούν επάνω σε αυτό. Αυτό ισχύει κυρίως για τρόφιμα που χαρακτηρίζονται από αυξημένα επίπεδα υγρασίας, καθώς βακτήρια όπως το Εσερίχια κόλι (E.coli), η σαλμονέλα και η λιστέρια ευδοκιμούν στο υγρό περιβάλλον. Τα βακτήρια αυτά απορροφούν νερό ώστε να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Ένα «υγρό» τρόφιμο που παραμένει στο πάτωμα για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα συγκεντρώνει περίπου 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι ένα τρόφιμο που παραμένει στο πάτωμα για 3 δευτερόλεπτα. Ενδεικτικά, είναι πιο ασφαλές να φάτε ένα μπισκότο ή ένα κρακεράκι που έπεσε στο πάτωμα απ’ ό,τι ένα κομμάτι πορτοκάλι ή μια τηγανητή πατάτα βουτηγμένη σε μαγιονέζα.
Όσον αφορά τις επιφάνειες, είναι πιο ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε επάνω στο χαλί παρά κάτι που έπεσε στο πλακάκι. Τα πλακάκια, οι πλαστικοποιημένες επιφάνειες και οι αδιάβροχες επιφάνειες συγκεντρώνουν και μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια και μάλιστα πιο γρήγορα σε σύγκριση με ένα υφαντό, καθώς στη δεύτερη περίπτωση η πλέξη περιορίζει την επαφή της επιφάνειας με το τρόφιμο.
Δείτε κι αυτό:
Κάθε πότε να πλένετε πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια
Στους πόσους βαθμούς το νερό σκοτώνει τα μικρόβια
Τα βακτήρια που «φιλοξενεί» το ανθρώπινο στόμα (εικόνες)