Έχετε ημικρανίες; Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν έναν στους οκτώ ενήλικες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συγκαταλέγονται στις 20 ασθένειες που μας ταλαιπωρούν περισσότερο στη διάρκεια της ζωή μας.
Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες σχετίζεται με τρία γονίδια.
Ο πόνος στο κεφάλι, η τάση για εμετό και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες.
Εάν πάσχετε από ημικρανίες πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποκλείσετε τρόφιμα που θεωρείται ότι ερεθίζουν την κατάσταση για αρκετούς μήνες. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ δεν πρέπει να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες.
Τι επιτρέπεται
-Γαλακτοκομικά προϊόντα: Φρέσκο γάλα χωρίς πρόσθετα, βούτυρο, γάλα εβαπορέ, τυρί κότατζ, φρέσκια μοτσαρέλα, επεξεργασμένο τυρί, τυρί κρέμα, παγωτό.
-Λευκό ψωμί, πίτα, ψωμί από σίκαλη, σιταρένιο ψωμί, ρυζάλευρο, βρώμη, γκοφρέτες ρυζιού, όλα τα δημητριακά χωρίς πρόσθετα σε λογική ποσότητα, ζυμαρικά, πατάτες, ρυζόγαλο.
-Φρούτα: Αχλάδια, βατόμουρα, καρπούζι, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα.
-Λαχανικά: Μαρούλι, αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, σπανάκι, καρότα, φασολάκι, σέλινο, σπαράγγια, σκόρδο, καλαμπόκι, αρακάς.
-Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Φρέσκο χοιρινό (όχι μπέικον και ζαμπόν), βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός, τόνος, μαλάκια, καβούρι, αστακός, ψάρια.
Άλλα: Μέλι, μπαχαρικά, σάλτσες χωρίς πρόσθετα.
Ποτά: Νερό, αναψυκτικά (μια μερίδα όχι διαίτης), χυμός φράουλας, αχλαδιού και μήλου.
Τι απαγορεύεται
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, παλαιωμένα τυριά (μπλε, φέτα, καμαμπέρ, γκούντα), σοκολατούχο γάλα.
Όσα δημητριακά περιέχουν βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), εκχύλισμα μαγιάς ή άλλα πρόσθετα, κρουτόν, ντόνατς, μείγματα γέμισης.
Φρούτα: Όλα τα αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, σταφύλια, λεμόνια, ακτινίδιο, ανανάς, δαμάσκηνο, σταφίδες, μανταρίνια, σύκα, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, πορτοκάλια.
Λαχανικά: Παντζάρι, φακές, μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, ξινολάχανο.
Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Οποιοδήποτε κρέας περιέχει μαλακτικά ένζυμα, νιτρικά άλατα, εκχυλίσματα μαγιάς, σάλτσα σόγιας, χοιρινό αποξηραμένο ή σε κονσέρβα, συκώτι, σαλάμι, λουκάνικα, χαβιάρι, αντζούγιες, σαρδέλες, σαλιγκάρια, καπνιστά, παστά ή επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.
Πρόσθετα τροφίμων: Ασπαρτάμη, ζελατίνη, βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), μαλτοδεξτρίνη, εκχύλισμα μαγιάς, γλουταμινικό μονονάτριο, υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (ΗVP).
Ποτά: Καφές με γεύσεις, ποτά διαίτης (περιέχουν ασπαρτάμη), σοκολάτα ή κακάο, ισοτονικά ποτά, κρασί, μπίρα, λικέρ.
Διαβάστε επίσης:
Μάθετε ποια είναι τα μπαχαρικά - ασπίδα για τον οργανισμό μας