Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι 21 τροφές – δηλητήριο
Η γλουτένη πυροδοτεί μία παθολογική κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστή ως κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στην γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία βασική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη.
Η κοιλιοκάκη προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων στο άτομο που έχει δυσανεξία στη γλουτένη, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις συγκεκριμένες επικίνδυνες τροφές. Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις είναι διάρροια, απώλεια βάρους και γενική εξασθένηση, πρήξιμο της κοιλιάς και κοιλιακό άλγος, έμετος και σε παιδιά καθυστέρηση ανάπτυξης.
Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη απαγορεύεται να καταναλώνουν :
Αλεύρι από σιτάρι όλων των ειδών
Αλκοολούχα ποτά που περιέχουν βρώμη ή κριθάρι
Άμυλο αποξηραμένο με γλουτένη
Βύνη
Γλουταμίνη
Γλουταμινικό οξύ
Δεξτρομαλτόζη
Δημητριακά και μπάρες δημητριακών
Ζυμαρικά
Μουστάρδα σκόνη
Μπύρα
Πίτουρο
Πλιγούρι
Σίκαλη
Σιτάρι
Σόγιας σαλτσα
Ταμπουλέ
Τεριάκι Σάλτσα
Τυρί τύπου ροκφόρ
Χρωστικές ουσίες
Κους κους
Διαβάστε επίσης
Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και πού οφείλεται
Κοιλιοκάκη: Μόνη λύση η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης
Δυσανεξία στη λακτόζη: Ποια είναι τα συμπτώματα