ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 τροφές που δεν θα έβαζε στο στόμα του κανένας επιστήμονας

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σας φανούν ακίνδυνες, πιθανώς και υγιεινές, ωστόσο σίγουρα δεν θα επέλεγαν ποτέ να τις καταναλώσουν οι ειδικοί, καθώς όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται είναι επιβαρυμένες με τοξικά, χημικά ή πρόσθετα.
Οι 7 τροφές που δεν θα έβαζε στο στόμα του κανένας επιστήμονας

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σας φανούν ακίνδυνες, πιθανώς και υγιεινές, ωστόσο σίγουρα δεν θα επέλεγαν ποτέ να τις καταναλώσουν οι ειδικοί, καθώς όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται είναι επιβαρυμένες με τοξικά, χημικά ή πρόσθετα.

Σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά!

Ο ενδοκρινολόγος: Ντοματοχυμό ή ντοματάκια από κονσέρβα

Η επίστρωση της κονσέρβας περιέχει διφαινόλη-Α. Πρόκειται για μία ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και ενοχοποιείται για προβλήματα στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό, καρκίνο του προστάτη και του μαστού, υπογονιμότητα, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς η οξύτητα της ντομάτας συντελεί στη «μετανάστευση» της διφαινόλης από την κονσέρβα στο περιεχόμενό της.

Τι να κάνετε: Επιλέγετε ντομάτες και ντοματοχυμό σε χάρτινες ή ακόμα καλύτερα σε γυάλινες συσκευασίες.

Ο βιοτεχνολόγος: Σόγια

Ακριβώς επειδή το DNA τους έχει υποστεί μεταβολή, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους, λόγω του ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολλά χρόνια, ώστε να έχουν μελετηθεί πλήρως.

Τι να κάνετε: Επιλέγετε σόγια που να είναι πιστοποιημένα βιολογική ή/και μη γενετικά τροποποιημένη.

Ο εµβρυολόγος: Σολομό

Επειδή είναι λιπαρό ψάρι, «συγκεντρώνει» ευκολότερα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, αλλά και άλλα τοξικά, όπως τα PCBs. Σύμφωνα, μάλιστα, με διεθνή κέντρα που ασχολούνται με τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας και επιβάρυνσης από χημικά που μπορεί να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως των κυοφορούμενων εμβρύων και των μικρών παιδιών.

Τι να κάνετε: Μην καταναλώνετε μεγάλα ψάρια περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, περιορίστε την κατανάλωση του σολομού στη μία φορά τον μήνα και να τον αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη.

Ο ογκολόγος: Αράπικα φιστίκια

Αναπτύσουν μυκοτοξίνες και αλφατοξίνες, που είναι καρκινογόνες ουσίες αόρατες στο γυμνό μάτι και εμφανίζονται είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε λόγω της κακής συντήρησης των ξηρών καρπών.

Τι να κάνετε: Φροντίζετε οι ξηροί καρποί που αγοράζετε να είναι ελεγμένοι, συσκευασμένοι και όχι ανώνυμοι ή αγνώστου προέλευσης.


Ο γεωπόνος: Μη βιολογικές πατάτες και καρότα

Όλα τα λαχανικά των οποίων τρώμε τους βολβούς είναι πιο επιβαρυμένα από λιπάσματα και άλλες ουσίες που υπάρχουν στο χώμα.

Τι να κάνετε: Επιλέγετε βιολογικά λαχανικά, τα οποία αποδεδειγμένα καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και χημικά.

Ο φαρμακολόγος: Αγελαδινό γάλα

Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και τα αντιβιοτικά για να μην αρρωσταίνουν περνούν στο γάλα που φτάνει στα ποτήρια μας.

Τι να κάνετε: Θηλάζετε τα παιδιά σας, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 6 μηνών. Επιλέγετε κατσικίσιο γάλα όποτε μπορείτε και βιολογικό αγελαδινό.

Ο τοξικολόγος: Μη βιολογικά αυγά και κοτόπουλο

Οι διοξίνες, με τις οποίες είναι επιβαρυμένα, αποθηκεύονται στο λίπος και δρουν συσσωρευτικά, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος όχι μόνο του ανθρώπου που έχει εκτεθεί σε αυτές, αλλά και των απογόνων του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούν προβλήματα σε έμβρυα, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ συνδέονται και με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των όρχεων και του θυρεοειδούς.

Τι να κάνετε: Προτιμάτε τα βιολογικά ζωικά προϊόντα ή ζώα που γνωρίζετε με τι έχουν τραφεί.