Ποιος τύπος πρωτεϊνών πυροδοτεί τη φλεγμονή
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένες ζωικές πηγές πρωτεϊνών πυροδοτούν τη φλεγμονή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι τροφές όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένες ζωικές πηγές πρωτεϊνών πυροδοτούν τη φλεγμονή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι τροφές όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία μελέτησαν μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων για οκτώ εβδομάδες, καταγράφοντας τις ποσότητες πρωτεϊνών που λάμβαναν από τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι.
Τα άτομα που έπαιρναν τις περισσότερες πρωτεΐνες από το κρέας παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους.
Η γενικευμένη φλεγμονή συμβάλλει σε πολυάριθμες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος. Το κρέας περιέχει αρκετά συστατικά που ενισχύουν αυτήν την καταστροφική διαδικασία. Παράλληλα, όταν μαγειρεύουμε το κρέας παράγονται τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία συμβάλλουν περαιτέρω στη φλεγμονή και σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition.