Πέντε διαδεδομένοι διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται
Κυκλοφορούν δεκάδες μύθοι για «μαγικές» δίαιτες, υπερ-τροφές για καύση του λίπους και μυστικά για εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς είναι πιο επίμονοι κι από τους επίμονους λεκέδες!
Κυκλοφορούν δεκάδες μύθοι για «μαγικές» δίαιτες, υπερ-τροφές για καύση του λίπους και μυστικά για εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς είναι πιο επίμονοι κι από τους επίμονους λεκέδες!
Δείτε ποιοι είναι οι 5 διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει ποτέ να πιστέψετε!
1. Τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με τη ζάχαρη
Ο μύθος ξεκίνησε να εξαπλώνεται από την Αμερική το 2007. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μόνη σχέση ζάχαρης και καρκίνου είναι η εξής: η ζάχαρη συμβάλλει στο επιπρόσθετο βάρος και τα πολλά κιλά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου.
2. Η χορτοφαγία αλλάζει τη χημική σύσταση του σώματος και μας αδυνατίζει
Φήμες λένε ότι η χορτοφαγική διατροφή ανεβάζει το pH του σώματος κι έτσι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Η διατροφή μας επηρεάζει το pH των ούρων όχι όμως το pH του αίματος και των ιστών.
3. Χρειαζόμαστε τακτικά αυστηρή αποτοξίνωση
Μια από τις πλέον δημοφιλείς δίαιτες που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι η «δίαιτα της αποτοξίνωσης». Επιβάλλει να καταναλώνουμε χυμούς, νερό και σούπες για αρκετές ημέρες ώστε να «καθαρίσουμε» το σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τα απαραίτητα συστήματα αποτοξίνωσης και αυτά είναι το γαστρεντερικό, το συκώτι και τα νεφρά μας. Το πλασματικό βάρος που χάνουμε τις ημέρες της αποτοξίνωσης επιστρέφει αμέσως μόλις επιστρέψουμε στο κανονικό διατροφικό μας πρόγραμμα.
4. Τα μικροκύματα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων
Καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι σε μερικές περιπτώσεις ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν συστατικά που χάνονται όταν μαγειρεύουμε στον ατμό.
5. Το χοντρό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το κανονικό
Τα δύο είδη περιέχουν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες νατρίου. Η μόνη διαφορά είναι στην ποσότητα που χρειαζόμαστε για να δώσουμε γεύση σε ένα πιάτο. Επειδή οι κόκκοι του χοντρού αλατιού είναι πιο μεγάλοι, χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.