ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της σεμαγλουτίδης για τους καρδιοπαθείς

Σινάνη Αικατερίνη

Στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συνταγογραφούνται συχνά διουρητικά φάρμακα για να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.

Τα οφέλη της σεμαγλουτίδης για τους καρδιοπαθείς

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη του δημοφιλούς φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy (σεμαγλουτίδη) μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν την ανάγκη τους για διουρητικά.

Μετά από ένα χρόνο λήψης του Wegovy, «υπήρχαν ενδείξεις για σημαντική μείωση της μέσης δόσης διουρητικών βρόχου (παράγουν μια έντονη δοσοεξαρτώμενη διούρηση σχετικά μικρής διάρκειας), μικρότερη πιθανότητα κλιμάκωσης της θεραπείας με διουρητικά και μεγαλύτερη πιθανότητα αποκλιμάκωσης της θεραπείας με διουρητικά με τη σεμαγλουτίδη σε σχέση με το εικονικό φάρμακο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kavita Sharma, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Ο τύπος καρδιακής ανεπάρκειας στον οποίο επικεντρώθηκε η μελέτη ήταν η «καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης» (HFePF).

Σε αυτή τη συχνή μορφή της νόσου, «η καρδιά αντλεί αίμα κανονικά, αλλά είναι πολύ δύσκαμπτη για να γεμίσει σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει την ανάγκη του σώματος για αίμα πλούσιο σε οξυγόνο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη διεθνή δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 1.145 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.

Οι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι (είχαν τουλάχιστον 30 δείκτη μάζας σώματος) και κατά μέσο όρο 70 ετών (50% άνδρες και 50% γυναίκες).

Κατά την έναρξη, 220 ασθενείς δεν λάμβαναν διουρητικά, 223 λάμβαναν διουρητικά που δεν επηρεάζουν μέρος των νεφρών (το βρόχο του Henle) και 702 λάμβαναν διουρητικά βρόχου. Τα διουρητικά βρόχου δρουν στον βρόχο του Henle στα νεφρά για να εμποδίσουν την επαναρρόφηση νατρίου και χλωρίου, με αποτέλεσμα πιο ισχυρό διουρητικό αποτέλεσμα.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μια ένεση εικονικού φαρμάκου είτε μια ένεση Wegovy μία φορά την εβδομάδα για 52 εβδομάδες.

Οι ασθενείς που έλαβαν Wegovy έχασαν σημαντική ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν την ένεση εικονικού φαρμάκου, οι ασθενείς που δεν έπαιρναν διουρητικά και στους οποίους χορηγήθηκε το Wegovy, έχασαν κατά μέσο όρο 8,8% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έλαβαν την υψηλότερη δόση διουρητικών βρόχου είδαν κατά μέσο όρο 6,9% μείωση του βάρους τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η λήψη του Wegovy φάνηκε επίσης να συνδέεται με βελτιώσεις άλλων δεικτών καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η απόδοση σε μια τυπική δοκιμασία εξάλεπτου βαδίσματος.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το Wegovy για ένα χρόνο, μείωσαν την ανάγκη τους για διουρητικά κατά 17% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μια μέση αύξηση 2,4% στη χρήση διουρητικών μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε ότι «παρατηρήθηκαν λιγότερες σοβαρές παρενέργειες με τη σεμαγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου σε όλες τις υποομάδες διουρητικών».

Συνολικά, «η σεμαγλουτίδη βελτίωσε τα συμπτώματα, τους φυσικούς περιορισμούς και οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις κατηγορίες χρήσης διουρητικών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης», δήλωσε η Sharma.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Λισαβόνα.

Πηγή: healthday.com